W
ostatnim czasie zaczęłam interesować się pracą jelit i ich
perystaltyką, ze względu na chorobę mamy i chęć pomocy.
Poszukiwania rozpoczęłam od platformy internertowej - BIOCODEX
MICROBIOTA INSTITUTE, gdzie znajdziemy wiedzę o mikrobiocie,
jej wpływie na zdrowie i życie człowieka oraz najnowsze badania w
tej dziedzinie. W dzisiejszym poście chciałabym nieco przybliżyć
Wam temat mikrobioty jelitowej.
Mikrobiota
i mikrobiom to terminy bardzo medyczne, nudne i wydaje się, że
nas nie dotyczą. Jednak jeżeli wyobrazimy sobie, że te niewidoczne
drobnoustroje rządzą naszą planetą, pokrywają całą Ziemię od
miliardów lat, a ich ilość tylko na naszej dłoni przekracza
liczbę ludzi na całym świecie, to zaczyna nas to intrygować i
zdajemy sobie sprawę, że nie może to być bez znaczenia dla
zdrowia naszego organizmu.
Termin „mikrobiom” został zaproponowany w 2001 r. przez Joshua Lederberga do określenia zespołu wszystkich mikroorganizmów człowieka, zarówno komensalnych, symbiotycznych jak i patogennych, które dzielą z nami naszą przestrzeń życiową.
Termin „mikrobiom” został zaproponowany w 2001 r. przez Joshua Lederberga do określenia zespołu wszystkich mikroorganizmów człowieka, zarówno komensalnych, symbiotycznych jak i patogennych, które dzielą z nami naszą przestrzeń życiową.
Mikrobiota
to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, drożdże, grzyby, wirusy)
żyjące w określonym środowisku, w organizmie gospodarza
zwierzęcego lub rośliny. W piśmiennictwie naukowym pojęcia
„mikrobiota” oraz „mikrobiom” zastąpiły
pojęcie „mikroflora”.
Ludzka
mikrobiota to wszystkie mikroorganizmy, które zasiedliły
ciało gospodarza: głównie bakterie, ale także wirusy, grzyby,
drożdże i pierwotniaki. W zależności od części ciała, którą
mikrobiota kolonizuje, jej skład jest inny i dlatego wyróżniamy
kilka rodzajów mikrobioty: mikrobiotę skóry, mikrobiotę
pochwy, mikrobiotę dróg moczowych, mikrobiotę układu oddechowego,
mikrobiotę górnych dróg oddechowych i mikrobiotę jelitową.
Mikrobiota
jelitowa, zwana kiedyś florą jelitową, jest zdecydowanie
najliczniejsza i składa się ze 100 bilionów mikroorganizmów i to
jej poświęca się najwięcej uwagi. Mikrobiota jelitowa wpływa na
wiele aspektów naszej fizjologii, a jej odpowiedni skład odgrywa
istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
W
ostatnich latach podkreślany jest związek składu mikrobioty z
występowaniem konkretnych chorób.
JAKĄ
ROLĘ PEŁNI W USTROJU CZŁOWIEKA MIKROBIOTA I JAKI MA WPŁYW NA
NASZE ZDROWIE?
Takie
pytanie coraz częściej jest zadawane przez naukowców i stanowi
obiekt wielu badań. Mikrobiota może być uznana za narząd,
pełniący szereg funkcji w ciele człowieka, kontroluje procesy
zarówno w danym miejscu (lokalnie) lub w skali ogólnej, czyli w
całym organizmie.
ROLA
OBRONNA
●
Efekt
bariery:
Jelita
człowieka stają przed poważnym wyzwaniem: z jednej strony mają
tolerować korzystne bakterie wchodzące w skład mikrobioty,
a z drugiej skutecznie zapobiegać kolonizacji przez niebezpieczne
bakterie zwane patogenami. Mikrobiota działa jako bariera chroniąca
przed patogenami. „Dobre" bakterie mikrobioty walczą
bezpośrednio ze szkodliwymi mikroorganizmami, konkurując z nimi o
te same składniki odżywcze. Ponadto niektóre bakterie wydzielają
cząsteczki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym skierowanym
przeciwko bakteriom patogennym, podczas gdy inne zwiększają
wytwarzanie śluzu, aby chronić komórki jelit przed zakażeniem
patogenami oraz uniknąć szkodliwego oddziaływania patogenów na
organizm.
●
Stymulacja
układu odpornościowego:
Bakterie
mikrobioty jelitowej biorą udział w dojrzewaniu i aktywacji
komórek w jelitowym układzie odpornościowym. Chroni to człowieka
przed atakami mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak bakterie
i wirusy. Jelito jest głównym rezerwuarem komórek odpornościowych
w ludzkim ciele. Układ odpornościowy wpływa na skład i
różnorodność mikrobioty.
BŁONA
ŚLUZOWA JELIT
Mikrobiota
jelitowa odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu komórek przewodu
pokarmowego, a w szczególności w odniesieniu do osiągania przez
błonę śluzową jelit odpowiedniego rozmiaru i grubości,
utrzymywania zarówno odpowiedniego nawodnienia komórek jelit jak i
aktywności enzymatycznej błony śluzowej.
PRAWDOPODOBNE
FUNKCJE MIKROBIOTY W FAZIE BADAŃ
W
najnowszych badaniach scharakteryzowano inne funkcje mikrobioty.
Niektóre bakterie mikrobioty jelitowej mogą chronić
przed chorobami zapalnymi i metabolicznymi, podczas gdy inne mogą
wywoływać nie tylko te choroby, ale także przyczyniać się do
wystąpienia zaburzeń zachowań (behawioralnych) i chorób
neurologicznych.
Należy
przeprowadzić dalsze badania w celu zidentyfikowania mechanizmów
tych zależności.
CO
TO JEST DYSBIOZA?
Wiele
badań wykazało iż z naszego jelita – pośrednio bądź
bezpośrednio – wywodzi się odporność, dobry nastrój i
większe bądź mniejsze predyspozycje do rozwoju wielu chorób
cywilizacyjnych.
Badania
wykazały także związek pomiędzy zaburzonym układem mikrobioty
jelitowej, a zwiększonym ryzykiem rozwoju problemów gastrycznych,
alergii, chorób autoimmunologicznych, nawracających infekcji,
otyłości, zaburzeń neurorozwojowych, a nawet depresji czy chorób
nowotworowych.
W
Polsce jednym z najczęściej występujących zagrożeń związanych
z dysbiozą jest IBS (czyli zespół jelita nadwrażliwego) –
Gastroenterolodzy szacują, że może on występować u 10-20% ludzi.
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym zaburzeniem
żołądkowo-jelitowym, które znacząco wpływa na jakość życia
pacjentów.
Chociaż
przyczyny pozostają niejasne, naukowcy zgadzają się, że
mikrobiota jelitowa jest zaangażowana w jej początek. Badania
wykazały, że jej skład różni się od składu zdrowych ludzi i że
dodanie probiotyków może okazać się skuteczne.
W
rezultacie stało się kluczowe, aby określić dokładny charakter
tych różnic, aby opracować strategię terapeutyczną mającą na
celu przywrócenie równowagi ekosystemu mikrobiologicznego i
leczenie tych pacjentów.
Naukowcy
dokonali przeglądu 170 badań dotyczących IBS. Ich praca pokazała,
że chociaż nie ma zgody co do tego, w jaki sposób wpływa na skład
mikrobioty jelitowej, istnieje wiele dowodów wskazujących, że
dysbioza występuje w kilku podgrupach pacjentów, a podejście
terapeutyczne oparte na przywróceniu równowagi mikrobiologicznej
mikrobioty jelitowej przy użyciu probiotyków i prebiotyków wydaje
się łagodzić objawy IBS.
Naukowcy
popierają dalsze badania nad tą wieloczynnikową chorobą – dla
której istnieją interakcje między mikrobiomem a żywicielem - w
celu lepszego zrozumienia jej patofizjologii i opracowania
skutecznych, spersonalizowanych strategii.
Niestety
mikrobiom jelitowy jest wrażliwym układem, podatnym na
uszkodzenia. Pod wpływem szeregu czynników dojść może do
zmniejszenia liczebności korzystnych bakterii jelitowych i
namnożenia bakterii chorobotwórczych czy grzybów w przewodzie
pokarmowym - stan ten nosi nazwę dysbiozy jelitowej.
U
zdrowej osoby (gospodarza) mikrobiota to zespół drobnoustrojów,
bakterii, grzybów i wirusów żyjących razem w
doskonale zorganizowanym, harmonijnym układzie.
Różne
sytuacje mogą zakłócać tę równowagę:
•
zabiegi
medyczne (szczególnie stosowanie antybiotyków),
•
zakażenia
wirusowe, bakteryjne lub pasożytnicze,
•
niedobory
odporności,
•
przebyte
choroby,
•
radykalne
zmiany w środowisku lub diecie,
•
stres.
Wszystkie
te czynniki powodują mniej lub bardziej trwałe zmiany, w tym:
dominację szkodliwych drobnoustrojów (patobiontów),
zmniejszenie liczby drobnoustrojów o działaniu ochronnym i
zubożenie różnorodności mikrobioty.
Dysbiozę
mikrobioty jelitowej opisano w różnych chorobach przewodu
pokarmowego i w chorobach
metabolicznych.
Może ona stanowić podłoże niektórych zaburzeń
neuropsychiatrycznych i neurodegeneracyjnych.
Jednak
wciąż nie jest jasne czy dysbioza jest przyczyną czy skutkiem tych
schorzeń. Główną hipotezą jest to, że na dysbiozę
wpływają czynniki środowiskowe i genetyczne, ale ona
także odgrywa rolę w pojawieniu się i nasileniu objawów choroby.
Aby
przywrócić prawidłowy skład mikrobioty, promuje się wzrost
korzystnych mikroorganizmów poprzez spożywanie probiotyków,
prebiotyków i synbiotyków. W tym samym czasie warto
wprowadzać zmiany w diecie, wzbogacając ją w żywność
bogatą w błonnik (karczochy, czosnek, cebulę itp.) i
żywność sfermentowaną (kiszoną kapustę), która jest
źródłem prebiotyków.
Moja
mama od wielu lat choruje na zespół jelita drażliwego. Musi mieć
odpowiednio zbilansowaną dietę oraz wspomagać się probiotykami,
kiedy nie czuje się zbyt dobrze. Ważne jest także ograniczenie
stresu i duża aktywność ruchowa. Do czynników prowadzących do rozwoju dysbiozy jelitowej zaliczyć
możemy między innymi stosowanie antybiotyków (zwłaszcza bez
osłonowej probiotykoterapii), innych leków (niesteroidowe leki
przeciwzapalne czy tzw. leki na refluks czyli inhibitory pompy
protonowej), dieta ubogobłonnikowa, bogata w produkty
wysokoprzetworzone, używki, stres psychiczny, sport wysokiego
wyczynu, przebyte choroby.
Jelita to nasz drugi mózg, trzeba dbać o to co się je i dbać o pożyteczne bakterie które zasiedlają jelita. Szczególnie jeśli bierze się dużo leków, w tym antybiotyki. One działają niszcząco na mikrobiotę jelit. Trzeba dlatego włączyć do diety probiotyki, synbiotyk https://trilac.pl/trilac_plus/ jest jednym z zalecanych do stosowania w czasie i po antybiotykoterapii.
OdpowiedzUsuń