Testuję z Etja: Przegląd olejowych wspaniałości

Witajcie Kochani!

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o kolejnej porcji olejów, jakie miałam przyjemność poznać dzięki uprzejmości marki Etja. Zapraszam:)

Olejek Miętowy

Naturalny olejek uzyskiwany z liści, młodych pędów i kwiatów mięty pieprzowej w procesie destylacji parą wodną. Jego silny zapach działa pobudzająco na organizm. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyseptyczne i odświeżające. Wiele właściwości olejku wynika z obecności mentolu, który działa na receptory zimna w skórze, wywierając uczucie chłodu. Łagodzi dolegliwości reumatyczne. Jest szeroko stosowany w leczeniu schorzeń dróg oddechowych i układu trawiennego.  Używany w inhalacjach , doskonale działa w przypadku kataru ułatwiając oddychanie oraz jako środek wykrztuśny eliminuje zaziębienia i kaszel. W masażu olejek jest stosowany przy problemach gastrycznych. Pobudza system trawienny, pomaga przy niestrawnościach i mdłości, a także łagodzi skurcze i kolkę brzuszną. Olejek poprawia samopoczucie, odświeża umysł i ciało, dodaje pewności siebie oraz pomaga skupić się. Odstrasza większość owadów. Zwiększa odporność organizmu. 
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/olejki-eteryczne/27-olejek-mietowy.html

MOJA OPINIA:

 Olejek zamknięty jest w szklanej buteleczce o pojemności 10ml. Zapach jest dość intensywny, dlatego trzeba uważać, by nie przesadzić w ilością odmierzanych kropli. Stosowałam go głównie do kąpieli oraz inhalacji.
Dodawałam po kilka kropli do kąpieli dla siebie i synka. Ilość dla synka była zdecydowanie mniejsza, ponieważ bałam się jak jego wrażliwa skóra zareaguje na takie intensywne olejki. Jednak nic się nie stało i codziennie synek chwalił się wszystkim dokoła, że jego woda będzie pachnieć. Oprócz odprężających kąpieli, towarzyszył nam nam obojgu przy inhalacjach. Synek troszkę niechętnie je wykonywał, ale jest jeszcze mały i nie rozumie, że to dla jego dobra. Olejek miętowy dodatkowo używam, kiedy pojawia się migrena. Po kropelce aplikuję na skronie i kark. Pomaga szybko opanować ból i zmniejszyć czas jego trwania.

Olej Tamanu BIO

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny olej tamanu /foraha/ BIO otrzymany jest poprzez tłoczenie na zimno pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu rosnącego na wyspie Tahiti. Tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemno-zielonym zabarwieniu zawiera fitosterole, 70% NNKT, kwas kalofillowy (odpowiadający za działanie przeciwbakteryjne) i kallofilloidynę. Olej o właściwościach gojących, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, antybakteryjnych, antywirusowych, przeciwgrzybicznych, przeciwreumatycznych oraz pobudzających regenerację tkanek. Intensywnie regeneruję skórę, redukuję blizny i zapobiega rozstępom. Dodatkowo poprawia napięcie skóry redukując zmarszczki. Znajduję również zastosowanie jako dodatek w pielęgnacji przy ropiejących i zainfekowanych ranach przy trądziku i zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się zaskórników. Polecany dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/oleje-do-skory/81-olej-tamanu-bio.html

MOJA OPINIA:

Olej tamanu jest dość rzadki i wykazuje właściwości głównie przeciwzapalne, przeciwwirusowe antybakteryjne i ma zdolność do pochłaniania promieni UV. Polecam stosowanie tego olej do pielęgnacji skóry wrażliwej czy odwodnionej. Świetnie radzi sobie z leczeniem blizn rozstępów czy zmian skórnych. Działa jak filtr słoneczny, więc dobrze użyć go w okresie letnim, kiedy skóra narażona jest na działanie promieni słonecznych. Olej tamanu ma również działanie przeciwzmarszczkowe -przenika przed warstwy skóry, regenerując i nawilżając.
Kwas linolowy zawarty w składzie pomaga przy regulowaniu pracy gruczołów łojowych, ale odblokowuje już te zanieczyszczone i pomaga przy leczeniu trądziku.Można aplikować go bezpośrednio na skórę (np.rozgrzewając kilka jego kropli między palcami) lub jako dodatek do kremu czy balsamu. Olej tamanu jest rewelacyjny i bardzo skuteczny! Polecam :)

Olej Neem z Miodoli Indyjskiej

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno olej z nasion drzewa miodli indyjskiej /stosowany w wielu preparatach ajurwedy/. Zawiera znaczne ilości NNKT oraz witaminy C i E. Ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwwrzodowe, grzybobójcze i łagodzące jest często stosowany w leczeniu egzem, łuszczycy, grzybic, łupieżu oraz stanów zapalnych. Reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza ilość wydzielanego sebum, likwiduje pryszcze. Doskonały jest na paznokcie, włosy oraz do cery zniszczonej, suchej i skłonnej do wyprysków. UWAGA! Oleju nie należy stosować do pielęgnacji skóry dziecka i kobiet w ciąży. W temperaturze poniżej 23oC zastyga.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/glowna/82-olej-neem-z-miodoli-indyjskiej.html

MOJA OPINIA:

Neem (Miodla indyjska), w sanskryptach ajurwedyjskich jest nazywane sarva nivarini, czyli „lekarstwo na wszystkie choroby”. Główne jego właściwości to przeciwbakteryjne i regenerujące. Wspomaga leczenie np. łuszczycy, egzemy czy łupieżu. Dobrze radzi sobie także z łamiącymi się i osłabionymi paznokciami. Jego zapach może nie należy do najprzyjemniejszych, ale działanie rekompensuje nam doznania zapachowe ;) Nierafinowany olej neem jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które są łatwo wchłaniane przez skórę, dzięki czemu ją odmładzają i poprawia jej elastyczność.
Polecam jego stosowanie dla cery trądzikowej, osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry czy grzybicą. Uwielbiam stosować go na włosy. Można kilkanaście kropli wmasować w skórę głowy i na włosy i pozostawić na noc lub bezpośrednio przed myciem włosów.  Jednak ze względu na to, że jest dość mocny w działaniu, należy go rozcieńczyć z innymi olejami nośnikowymi. I jeszcze jedno interesujące działanie- olej neem pomaga,kiedy nasze włosy zaatakują wszy. W tym celu wymieszać olej neem z innym olejem np. kokosowym i wmasować we włosy, pozostawić na całą noc, a następnie wyczesać włosy, aby usunąć wszy. Jest to olej o wielu właściwościach, pomocny w każdym domu :)


Olej ze Słodkich Migdałów

Olej uzyskiwany w procesie tłoczenia na zimno słodkich migdałów i poddawany później procesowi rafinacji. Zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, proteiny oraz witaminy A, B1, B2, B6 i D. To naturalne rozwiązanie problemu każdego typu skóry oraz cery, szczególnie wrażliwej, suchej oraz dojrzałej. Doskonale tolerowany i wchłaniany przez skórę, dobrze rozprowadzony nie daje efektu tłustości. Olej migdałowy jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych skóry, podrażnień, egzemy i łuszczycy. Polecany szczególnie do demakijażu, ponieważ jest bardzo lekki i łagodny.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/oleje-do-skory/11-olej-ze-slodkich-migdalow.html

MOJA OPINIA:

Olej ze słodkich migdałów  posiada cały wachlarz najróżniejszych zastosowań.Użyć go można praktycznie do każdego zabiegu pielęgnacyjnego na twarz i ciało. Ja dodawałam go do maseczek,balsamów do ciała, olejowałam nim włosy,pomógł mi także w demakijażu. Ten typ nadaje się do każdego typu cery,kiedy się go rozprowadza,nie mamy uczucia ciężkości i tłustego filtru.Bardzo dobrze się wchłania,pozostawiając skórę delikatnie pachnącą i gładką. Moim najlepszym zastosowaniem tego kosmetyku to aplikacja na rozstępy po ciąży.
Blizny zmniejszają swoją objętość,stają się z czasem bardziej blade,a miejsca wokół nich wyglądają lepiej. Lubię także olejować nim włosy lub dodawać go do maski.Włosy stają się błyszczące i i lepiej się rozczesują.Odrobinę oleju ze słodkich migdałów dodawałam także do glinki,ponieważ wzmacnia jej działanie i sprawia,że glinka nie wysycha na twarzy. Cieszy mnie fakt,że ten kosmetyk jest tłoczony na zimno. Mam więc pewność,że nie jest pozbawiony cennych składników odżywczych,zawartych w składzie.

Olej Marula

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno olej z nasion owoców drzewa marula pochodzących z dzikich upraw. Zawiera znaczne ilości NNKT oraz witaminy C, E i flawonoidy. Lekki olej o silnym działaniu antyoksydacyjnym, wykorzystywany jako środek wspomagający podczas leczenia łuszczycy lub egzemy. Szybko się wchłania oraz dostosowuje do struktury skóry. Działa antybakteryjnie, poprawia elastyczność skóry, chroni przed rozkładem kolagenu. Redukuje zmiany trądzikowe, blizny i przebarwienia. Polecany do masażu jako kuracja na rozstępy i cellulit. Olej spłyca i wygładza głębokie zmarszczki. Doskonały do cery zniszczonej, suchej, wrażliwej i skłonnej do wyprysków.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/glowna/86-olej-marula.html

MOJA OPINIA:

Olej marula polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Wykazuje działanie gojące i regenerujące.  Działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność skóry, chroni przed rozkładem kolagenu. Jest także odpowiedni do pielęgnacji okolic oczu. Idealny jest jako serum- po kąpieli wystarczy nałożyć 2-3 krople na twarz i wykonać delikatny masaż. Po kilku minutach można już nałożyć ulubiony kremik. Może być stosowany jako produkt do demakijażu, zamiast żelu do mycia skóry twarzy czy jako punktową maść na przesuszone miejsca jak łokcie czy kolana.
 Bardzo dobrze radzi sobie także z przesuszonymi dłońmi- kilka kropli wystarczy rozsmarować na dłoniach i założyć bawełniane rękawiczki. Taki zabieg wykonany przynajmniej raz w tygodniu sprawi, że skóra dłoni będzie wygładzona i nawilżona.

Olej Pistacjowy

Naturalny, rafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno olej otrzymywany z nasion pistacji. Bogaty w kwas oleinowy i linolowy, a także niezbędne aminokwasy i minerały, karoten oraz witaminy B1 i E, doskonale pielęgnuje skórę i służy jako filtr przeciwsłoneczny. Posiada właściwości odżywcze i zmiękczające, dlatego tak szybko i skutecznie zapobiega wysuszeniu, łuszczeniu i pękaniu skóry. Olej pistacjowy w połączeniu z olejkami eterycznymi znacznie wpływa na poprawę krążenia krwi i kondycję skóry, włosów i paznokci. Przeznaczony dla skóry suchej, zmęczonej, wrażliwej oraz skłonnej do zaczerwienień i stanów zapalnych.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/glowna/87-olej-pistacjowy.html

MOJA OPINIA:

Uwielbiam pistacje pod każdą postacią, więc kiedy pojawił się u mnie olej pistacjowy, moje oczy od razu się zaświeciły :) Uwielbiam stosować go do maseczek-znalazłam taki przepis: 1 łyżka oleju pistacjowego (jako baza), 1-2 kropli olejków eterycznych sandałowego, różanego, pomarańczowego. Po 3-5 zabiegów skóra staje się bardziej miękka i aksamitna, wygładzają się zmarszczki. I powiem szczerze, że efekty są rewelacyjne.
Dla suchej skóry, pozbawionej nawilżenia i dla wrażliwej skóry wokół oczu będzie to prawdziwa bomba. Zapobiega utracie wody przez skórę i znakomicie ją wygładza. Masaż z wykorzystaniem oleju pistacjowego poprawia krążenie krwi i kondycję skóry.

Olej INCA INCHI

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno olej otrzymywany z orzechów rośliny Sacha Inchi rosnącej w Peru. Bogactwo kwasów tłuszczowych, takich jak kwas omega-3,6,9, a także witaminy A i E, uelastycznia skórę redukując zmarszczki oraz kurze łapki wokół oczu. Posiada właściwości ochronne spowalniające procesy starzenia się skóry a przyspieszające gojenie ran oraz znikanie rozstępów i cellulitu. Może być stosowany jako lek na wypadające włosy, krem pod oczy, reduktor blizn i przebarwień lub filtr UV. Przeznaczony dla skóry suchej, wrażliwej, alergicznej i atopowej oraz skóry dzieci.

UWAGA! W przypadku chorób, takich jak: egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy też trądzik, olej powinien być stosowany przy zachowaniu szczególnej ostrożności, bowiem naturalne pochodzenie składników może okazać się niesprzyjające skórze.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/glowna/85-olej-inca-inchi.html

MOJA OPINIA:

W przypadku tego oleju wyczuwalny jest lekki zapach,przypominający mi drzewo sandałowe. Szybko wchłania się w skórę,pozostawiając ją aksamitnie gładką i odżywioną. Nie pozostawia tłustych śladów i nie barwi ubrań. Kilka kropel dodaję do kremu podczas wieczornej pielęgnacji.
 Efektem jest gładka,nawilżona skóra i poprawa jędrności. Aplikuję go także na uda w miejsca,gdzie powstały rozstępy. Po miesiącu stosowania wyraźnie zmniejszyła się ich objętość,stały się mniej widoczne,co mnie ogromnie cieszy.
Olej zaczął stosować także mój mąż,który zmaga się z łuszczycą (zwłaszcza na dłoniach). Olej bardzo ładnie zregenerował skórę dłoni mojego męża i widocznie "cofa" wykwity łuszczycowe. Nie sądziłam,że ten olej pomoże mojej drugiej połówce,ale oboje jesteśmy zachwyceni efektami,jakie uzyskaliśmy dzięki niemu.

Olej z Nasion Kawy BIO

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno, w wersji organicznej olej z palonych ziaren nasion kawy Coffea Arabica. Zawiera znaczne ilości NNKT, fitosterole, karoteny oraz witaminę E. Fitosterole działają przeciwzapalnie, regenerująco oraz łagodzą podrażnienia, przyśpieszają gojenie naskórka. Doskonale ujędrnia skórę, rozbija tkankę tłuszczową stymulując proces lipolizy oraz pomaga pozbyć się cellulitu. Dzięki bogactwu kofeiny i kwasów owocowych skóra staje się bardziej elastyczna i naprężona. Dobrze się wchłania, pozostawia delikatne, aksamitne uczucie na skórze i ładnie pachnie. Doskonały do każdego rodzaju skóry.
Więcej informacji tutaj: http://etja.pl/glowna/83-olej-z-nasion-kawy-bio.html

MOJA OPINIA:

Jest to olej, który pokochałam od pierwszej kropelki. Zapach jest przepiękny i  od razu podbił  moje serducho. Olej pachnie świeżo parzoną kawusią! Mmmmm.... olej szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Świetnie nawilża, wygładza i regeneruje skórę. Największą zaletą tego cuda jest działanie na tkankę tłuszczową. Dlatego też jest niezastąpiony w walce z cellulitem i rozstępami. Lubię stosować go bezpośrednio na ciało, zwłaszcza na brzuch- takie domowe kawowe spa to czysta przyjemność.
Jako dodatek do maseczek na twarzy czy włosy, jako kosmetyk samodzielny czy w połączeniu z ulubionym kremem czy balsamem stanie się ulubieńcem kobiet tak samo jak ja ubóstwiających zapach kawy :)

Podsumowując, jestem bardzo zadowolona z powyższych olejków. Ich uniwersalność oraz ogromna wydajność sprawia,że są godne polecenia :)

Serdecznie dziękuję marce Etja za zaufanie i możliwość poznania tych wspaniałych produktów.
Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej marki Etja: http://etja.pl/
Fanpage marki: https://www.facebook.com/EtjaAromaterapia/

1 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdą aktywność na moim blogu.
Jestem wdzięczna za każde miłe słowo pozostawione dla mnie:)